Beirut Bombing Herdenking Vandaag in Marine Corps Base, Camp Lejeune

Beirut Bombing Herdenking Vandaag in Marine Corps Base, Camp Lejeune.

Today Oct. 23th we commemorate our 241 fallen comrades of the US Marine Corps, First battalion 8th and our 58 French comrades of the First parachute regiment Chasseurs.

They lost their lives serving the Peace in the Multinational Force in Beirut.

“Blessed are the peacemakers, for they will be called children of God”

Myron 2 met weapons vest voor 6 ceremonie 

Gisteren en vandaag was ik te gast bij de BVA de Beirut Veterans Association in Jacksonville NC op Marine Corps Base, Camp lejeune.

Ik was in de Lejeune Memorial Gardens bij het Beirut Memorial getuige van twee zeer indrukwekkende herdenkings-ceremonies. Die gehouden werden ter herinnering aan de bomaanslagen in de vroege ochtend van 23 oktober 1983 in Beirut pal ten zuiden van de luchthaven. Hierbij kwamen 241 veelal jonge mariniers om het leven (zij waren van onze leeftijd).

Vlak daarna gebeurde hetzelfde in de wijk Drakkar, hier werd een gebouw van het Franse 1e Parachutisten Regiment Chasseurs getroffen en waren er 58 slachtoffers te betreuren.

Beide aanslagen werden met bomauto’s uitgevoerd.

De eerste ceremonie was vanmorgen om 06:00 lokale tijd (de tijd van de aanslag) en was voor familie, nabestaanden en ‘survivors’. Het was een ingetogen, waardige bijeenkomst waarbij kaarsjes werden gebrand.

Beirut Vet met hand op muur bij kameraad

De tweede herdenking volgde om 10:00 uur lokale tijd en was groots van opzet.

Er waren diverse sprekers waaronder de burgemeester van Jacksonville een dominee en de bevelvoerend Brigade-Generaal Julian D Alford van Alle oostkust marine installaties op Camp Lejeune (zo groot als de provincie Utrecht). Een en ander afgewisseld met muziek gespeeld door de 2d Marine Division Band, die ook het White Oak High School Choir begeleide. Zoals gebruikelijk werden er saluutschoten gelost, allemaal heel indrukwekkend en goed georganiseerd.

Achteraf heb ik lange tijd na gesproken met ouders van omgekomen militairen en met de survivors waaronder enkele Vietnam Veteranen die toen in Beirut de jonkies moesten opleiden.

Survivors van Beirut 23-10- 83 voor the Wall

Ik kreeg veel waardering voor mijn bezoek en men toonde veel belangstelling voor onze UNIFIL Missie.

Al met al heel indrukwekkend, ik hou jullie op de hoogte van mijn reis perikelen.

Chris

Johan heeft in Nederland de foto’s ‘opgekrikt’

Thanks pal.

Beirut Veteran Bumper sticker

Deel dit bericht