VOOR DE DERDE KEER TERUG NAAR LIBANON LEES HET REISVERSLAG VAN ANDRÉ EN RENÉ TOBÄ

 

Weerzien met Libanon - terugkeerreizen naar Libanon.

In de loop van 2016 kwamen de berichten dat er weer een terugkeerreis naar Libanon georganiseerd zou worden door de stichting “Weerzien met Libanon”. Dit zou de 10e, dus jubileum, reis worden. Op zaterdag 26 november werd er al een reünie georganiseerd voor de mensen die aan eerdere reizen hadden deelgenomen. Daar bleek al dat meerdere mensen voor de 2e, en sommige zelf voor de 3e, keer gaan deelnemen aan deze reis.

Mijn broer, André (post 7-1A laatste lichting), had zeker interesse om weer terug te gaan. Ondanks dat ik niet uitgezonden was naar Libanon wilde ik toch graag mee, voor beide de 3e keer. Zaterdag 4 maart was de informatiebijeenkomst en kon er alvast kennis gemaakt worden met de reisgenoten. Vrijdag 28 april was het dan zover we gaan naar Libanon!!!! Voor ons donderdag 27 april naar Schiphol om daar in een hotel te overnachten, we werden immers om 05:00 uur op Schiphol verwacht. Nadat generaal-majoor b.d. Bert Dedden ons om 06:00 uur uitzwaaiden werden de poloshirt en ID-pasjes uitgereikt. Helaas bleek de rij voor het inchecken dusdanig lang dat niet iedereen bij het uitzwaaimoment aanwezig kon zijn. De vlucht naar Frankfurt ging om 08:00 uur, dus boarden om 07:30 uur. Na 5 kwartier geland in Frankfurt waar we ruim een uur hadden om over te stappen op de vlucht naar Beirut. In het vliegtuig nog even het inreis-formulier ingevuld en klaar voor de aankomst op Beirut Rafik Hariri International Airport. Intussen had iedereen zijn poloshirt aangetrokken en gingen we door de douane, even de bagage van de band halen en daar stond Chris Laarhoven al voorzien van fotocamera om voor iedereen dit heugelijke moment vast te leggen, snel een groepsfoto en in de bus naar het Platinum hotel in Tyre, onze uitvalsbasis.

2e dag: Archeologische sites in Tyre

Gezamenlijk werd van het ontbijtbuffet genoten waarna we in de conference room werden verwacht voor de bespreking van het programma en het laatste nieuws. De bus in en langs Tyre Barracks naar de archeologische site Al Bass met renbaan waarvan het verhaal gaat dat deze is gebruikt in de film Ben Hur. In de stad een broodje gegeten en door naar Al-Mina een andere archeologische site. Afgesloten met een Almaza bij Tony.

3e dag: PAOST-gebied.

Eindelijk, het gebied in. Vandaag via Qana naar Siddiqine post 7-9 waar ook kpl. Boonstra en Sgt. Seebregts werden herdacht door middel van een minuut stilte en waar iedereen een steentje plaatste als monument voor beide. De herdenking werd geleid door Bart Hetebrij en er werd een mooi in memoriam voorgelezen door Harrie Gerrits. Hier werd genietend van het uitzicht de lunch genoten. Na de lunch naar post 7-8 waar ook kpl. van Barneveld op dezelfde manier werd herdacht.

4e dag: Charlie Gebied.

Vandaag Buyut as Sayid post 7-19 waar Sgt. De Koning werd herdacht, de Franse post met z’n loopgraven, post 7-1A (nu een Italiaanse “kazerne”) waar we helaas geen toegang kregen. Al Bayadah post 7-1 (nu een Libanese post) ook hier geen toegang, post 7-5 “Fort Wanhoop” waar weinig van over gebleven is. Majdal Zoun post 7-4 (HQ in DutchInfCoy tijd) hier de lunch genuttigd. Al Mansouri post 7-17 “Charlie Angels” en naar El Izzieh waar we na een lange maar mooie wandeling uitkwamen bij “het Paradijs”.

 

5e dag: Haris.

De dag begon in het hotel met een uitleg door een Libanese luitenant van Lebanon Mine Action Center over mijnenopruiming daarna naar een veld waar we de mijnenopruiming in praktijk konden zien, via UNTSO-post Op-Hin in Marwahin naar Sribbin om op post 7-13B Sld. Hoiting te herdenken weer met een mooie in memoriam voorgelezen door Harrie. In Haris werden we ontvangen door dhr. Ali Rajab en bij hem op het terras de lunch genoten. Meneer Ali heeft ons rondgeleid door Haris waar we het WZZ-huis, de bevo-bunker, Head Quarters waar Sld. Van Rijn en maj. Schut werden herdacht, onderofficiers Mess en de BHP bezochten en de plaats waar de BOG/COG/TD heeft gestaan. Met de bus via oud Haris, waar ons chauffeur een wereldprestatie heeft geleverd door met z’n grote bus door de zeer smalle straatjes te manoeuvreren, naar Tibnin waar we het weeshuis bezochten dat door de Nederlandse Genie gebouwd en financieel onderhouden is, ook deelnemers aan vorige reizen doneerden hier geld of goederen. Omdat de oude plaquette beschadigd is hebben veteranen van de Genie op deze reis een nieuwe plaquette laten maken en in het weeshuis opgehangen, mooi gebaar van deze veteranen. Via Al Yatun post 7-16 terug naar ons hotel.

6e dag: Head Quarters of Unifil in Naqoura.

Vandaag Head Quarters waar we, na inchecken, werden ontvangen door de Ierse Force Commander Major-Genaral Michael Beary gevolgd door een herdenking voor alle omgekomene bij het Unifil-monument. Verschillende lezingen gehad over humanitaire, politieke en militaire onderwerpen. In het restaurant hebben we samen met militairen van alle nationaliteiten door elkaar heen de lunch genoten. Na de lunch zijn we ontvangen door ItalAir (helikopter eenheid) waar we in de hangar in de helikopters mochten plaatsnemen om foto’s te maken en hadden we het geluk dat tijdens onze aanwezigheid daar er een helikopter opsteeg voor patrouille. ’s Avonds bezoek gehad van luitenant-kolonel Jan-Willem Mezger (defensieattaché op de Nederlandse ambassade in Libanon) die uitleg kwam geven over de dodenherdenking de volgende dag. Tevens reikte hij de nobelprijs voor de Vrede uit aan Chris Laarhoven.

7e dag; 4 mei Dodenherdenking.

Vroeg met de bus naar Tyre Rest House voor een kop koffie en klaar maken voor de aankomst van de Nederlandse ambassadeur Han-Maurits Schaapveld en de inmiddels bekende defensieattaché Mezger. Afmarcheren naar de rotonde bij het Unifil-monument, die volledig afgezet was voor deze herdenking, waar ook plv. Force Commander of Unifil, plv. Commandant van het Libanese leger, gouverneur South Libanon, burgemeester van Tyre en een afvaardiging van Nederlanders in Libanon zijn gearriveerd. Er volgde een mooie herdenking met een dodenappel, speeches, 2 minuten stilte en kransleggingen. Na de herdenking was er een samenkomen met alle genodigde in Tyre Rest House. ’s Middags kon men shoppen in de Soukh van Tyre.

8e dag: “Partij van God” gebied.

Vandaag richting het oosten van Libanon waar we Mleeta bezochten, een Partij museum (of zoals zij zeggen verzetsmuseum) waar we eerst een (propaganda)film te zien kregen gevolgd door een rondleiding door het museum. Na het museumbezoek ging de route richting Chateau Beaufort een ruïne op een hele mooie positie met een prachtig uitzicht. In de bus richting de oude gevangenis Khiam en via de Blue Line weer naar Tyre.

9e dag: Saïda en Beirut.

In Saïda bezochten we de Buzzing Soukh en daarna het kruisvaarders zeekasteel waarna we vertrokken richting Beirut waar we een middagje losgelaten werden om de bezienswaardigheden van de stad te bekijken zoals de grote moskee, de zeer dure winkels en de 2 Unifilschepen die in de haven lagen. Op de terugweg moest er natuurlijk een fotostop zijn voor het Riviera hotel en bij Pigeon Rock.

10e dag: vrije dag.

Vandaag een dag om zelf in te vullen, er gingen mensen naar Haris, naar Saïda, naar Tyre of bleven lekker bij het zwembad van het hotel. ’s Avonds was er nog een mooi moment toen één van de veteranen, Frank Oldekamp, zijn vriendin, Corina Dekker, ten huwelijk vroeg waarddoor deze reis een mooi eind kreeg.

11e dag: terug naar huis.

Deze mooie reis zit er alweer op. Dus uitchecken en om 12:00 uur richting het vliegveld waar afscheid werd genomen van Chris en Johan, zij blijven nog een paar dagen om alles af te sluiten, inchecken voor de vlucht naar Frankfurt waar we minder dan een uur hadden om overstappen op de vlucht naar Amsterdam. Omdat er een extra controle op de handbagage was dat nogal veel tijd vergde miste twee reisgenoten, Martien van de Laar en Bart Moerman, de aansluitende vlucht naar Amsterdam en moesten zij een nacht doorbrengen in Frankfurt en dan de volgende dag naar Amsterdam te kunnen reizen. Op Schiphol werd afscheid genomen van de overige reisgenoten en daarna de nacht in richting huis.

Weerzien met Libanon - terugkeerreizen naar Libanon.

Wij hebben van deze zeer mooie, enerverende en emotionele reis genoten en willen daarom iedereen: de Stichting Weerzien met Libanon, Fatima Laarhoven voor de lunches en alle (inmiddels) vrienden voor deze beleving.

P.s. Er zijn opnames gemaakt door RTL4 die in het nieuws op 4 mei zijn uitgezonden. Terug te zien op: www.youtube.com/watch?v=DhRRUQMFeQU

Groet,

René Tobä

 

 

Deel dit bericht