Droevig Bericht Bereikte Ons Gisteren

Ter Herinnering aan Abou Thafer

إن مؤسسة “لمّ الشّمل مع لبنان” تشعر بأسف وحزن شديد لفقدانها صديق عزيز ومحبّ (أبو ظافر).

منذ بداية نشاطات المؤسسةفي جنوب لبنان في سنة ٢٠٠٥، أظهر أبو ظافر تعاوننا كبيرا تجاه المؤسسة.

نتذكره دائماضيف محترم ومقرّب للمؤسسة، ومشاركا غيورا في الاحتفالات السنويّة لذكرى سقوط شهداء اليونيفيل، في مدينة صور.

نتمنى الى عائلته ولجميع من عرفه في صور والقرى المجاورة القوّة والصبر لفقدانه.

رحمه الله واسكنه فسيح جنّاته.

كريس لارهوڤن
رئيس إدارة مجلس
مؤسسة لمّ الشمل مع لبنان

Interview met Abou Thafer Burgemeester van Tyre 2010

We ontmoeten Abou Thafer, de burgemeester van Tyre, op het stadskantoor alwaar we herinneringen ophaalden over de afgelopen vijf jaar waarin verschillende terugkeerreizen met Nederlandse veteranen hebben plaatsgevonden.

Het heeft de band tussen Libanon en de veteranen versterkt. Het is nu tijd om de volgende stap te maken, daartoe willen we dit jaar op 4 mei alle militairen en burgers die ons ontvallen zijn herdenken. Dit moet een terugkerend evenement worden. Abou Thafer is enthousiast en wil ons helpen dit initiatief tot een succes te maken.

Tot nu toe is het Unifil-monument op het hoofdkwartier in Naqoura gebruikt, maar dat heeft zo zijn beperkingen. De locatie vraagt veel organisatorische activiteiten en is alleen te bereiken met steun van de autoriteiten.

Het monument in Tyre ligt recht tegenover het RestHouse en is bijna ideaal. Alleen het rondrazende verkeer vormt een serieus probleem tijdens de herdenking.

Een optie om het monument te verplaatsen naar een rustiger punt is aangekaart, maar Abou Thafer wil het ook op de huidige plaats tot een succes maken. Indien besloten wordt Tyre aan te houden als locatie, dan zal de lokale overheid alles doen om dit tot een succes te maken. Het verkeer tijdelijk stilleggen en omleiden is voor Abou Thafer geen probleem. Daarmee wordt aan de belangrijkste voorwaarde voldaan om een succes te verzekeren.

Het huidige multinationale monument geeft uiting aan de gemeenschappelijke inspanning van alle betrokken landen en militairen. Er is dan ook geen behoefte aan een speciale Nederlandse gedenkplaat. Het Nederlandse monument is prima op zijn plaats in Havelte bij ons Bataljon

Een blijvende herinnering

De stichting Weerzien met Libanon wil als blijvende herinnering een humanitair project steunen.

Abou Thafer kan zich prima vinden in de doelstelling van Weerzien met Libanon om medische zorg toegankelijk te maken voor de allerarmsten in de regio. Hij bevestigt dat het hospitaal inderdaad onafhankelijk is een geen relatie heeft met religieuze of militaire groeperingen.

Als gevolg hiervan is er een gebrek aan medische en financiële middelen, een gat waar de stichting een rol in kan spelen. Op deze manier kan het bestaansrecht verzekerd worden en daarmee de regio geholpen.

Abou Thafer draagt de stichting Weerzien met Libanon een warm hart toe, en verklaart dat dit de al bestaande band met de Nederlandse veteranen nog hechter zal maken.

 

 

Interview met Abou Thafer uit 2010 door Chris Laarhoven

Bewerkt door Hans Steeman.

 

Deel dit bericht