‘Onrust in Libanon’ Kerst Kareoler Oktober 2012

Kareoler’ Kerstblog 2012 geschreven in het onderstaande tijdsbeeld.

In een maronitisch-christelijke wijk van de hoofdstad Beiroet kwamen op 19 oktober 2012 bij een zware bomaanslag acht mensen om, onder wie het hoofd van de geheime dienst. Volgens de autoriteiten raakten tachtig mensen gewond.

Deze terroristische actie deed de spanningen in Libanon oplopen, waardoor enige tijd het risico op een uitbreiding van de burgeroorlog vanuit Syrië naar Libanon werd gevreesd.

Blog uit de ‘Kareoler’ verenigingsblad van de BNMO van 28-11-2012 toen ons gezin nog in Tyre woonde 2007-2014.

 

 

Zalig Kerstfeest!

 

Niet dus, vooral niet in de Libanon omringende landen, het gaat er ongekend wreed aan toe en het komt hier wel erg dichtbij. Wanneer ik de tv aanzet en zomaar even wat kanalen langs zap komen de beelden in alle gruwelijkheid mijn huiskamer binnen. Wanneer ik even de stad in ga krijg ik de beelden via de foto’s in de krantenkiosk gratis op mijn netvlies. Als ik dan vervolgens ergens op m’n gemak een bakkie wil doen, hoor ik aan de tafels naast me dat het gesprek gaat over de onrust en het effect daarvan op Libanon. Kortom de spanning is alom aanwezig evenals de beelden die je erbij krijgt, of die zich vanuit mijn eigen verleden s’ nachts tijdens mijn slaap vanuit de krochten van mijn brein aan mij opdringen. Wanneer ik hiervan wakker wordt en even een glaasje water tot mij neem hoor ik regelmatig de Israëlische  jets overvliegen.

Ontsnappen kunnen we er hier niet aan het is de realiteit de wereld rondom Libanon is heftig in beweging en niemand weet waartoe het zal leiden. We hebben onze paspoorten laten vernieuwen en een rugzak met de belangrijkste documenten staat zoals altijd klaar voor vertrek.

Gisteren nog even geluncht met de nieuwe Defensie Attaché Lt. Kol. J.W Mezger op een zonnig terras in Tyre waarbij de situatie ook ter sprake kwam. Het vreemde is, zo kwamen we tot de conclusie…… dat Libanon in staat is zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en zichzelf altijd staande houdt te midden van tumult en onrust.

Gezamenlijk brachten we een toost uit op Libanon en gingen ons weegs.

Zalig Kersfeest en een gelukkig nieuwjaar,

En voorzichtig met vuurwerk en oliebollen!

Chris laarhoven

 

 

Lebanon, I remember every day and every moment,

And I am proud to have served you

لبنان، ك.اذكر كل يوم وكل دقيقة، وانا فخور جدا بخدمت

Deel dit bericht