Saïda Nostalgie “A Change Gonna Come” at Last

Mijn oude blog uit de Kareoler van 2011

Het Milieu

Ten tijde van mijn uitzending is mij een kreet bijgebleven namelijk” flikker maar in de wadi” dit was de kreet die meer gebruikt werd wanneer personen gefrustreerd raakten over zaken of personen, maar zeker niet zoals men wel zou denken bij het horen van deze kreet dat er ons afval mee bedoeld werd. Nee voor onze afvalverwerking hadden we een ingenieus systeem, het werd op alle posten dagelijks verzameld en naar de vuilstortplaats gereden. Zodra we met de aanhanger met afval verschenen kwamen er tientallen Locals op de aanhanger af en haalden tussen het afval datgene weg dat van hun gading was.

30 jaar later bestaat dit systeem hier in Tyre nog steeds, op strategische plekken in de stad staan containers opgesteld waar de conciërges van de gebouwen het afval van de bewoners naar toe brengen. Dagelijks worden deze geleegd door de vuilophaaldienst maar voordat de vuilniswagen komt verschijnen er tientallen Locals op scooter met aanhanger om met speciaal gereedschap aan het recyclen te slaan, ieder zijn specialisme de een plastic de ander blik en ga zo maar door zo verdienen de armste der armen nog een paar Libanese ponden. De rest gaat met de vuilniswagen naar het stort naast het Palestijnse kamp waar deze dan verder recyclen. De stortplaats een gigantische berg wordt van tijd tot tijd in de fik gezet of komt door vorming van gassen tot ontbranding.

Laatst passeerde ik de vuilstort van Saïda…. Een berg rottend afval zo hoog als de Sint Servaes toren in Maastricht die wanneer de wind verkeerd staat je reukorgaan geselt alsof er in de regio een chemische oorlog woedt. Tot mijn verbazing lag er een gloednieuwe vuilverbrandingsoven naast het stort, de bewaking vertelde mij van achter het gesloten hek dat de fabriek er al even stond maar nog niet in gebruik was genomen.

Ik was vol onbegrip maar even later dacht ik aan al die locals die afhankelijk zijn van de recyclage.

Chris Laarhoven

2011-03-20 13-12-01 - IMG_5582

 

Vorige week las ik dit in de Daily Star, De Libanese burger laat zich horen

“A Change Gonna Come”

Sam Cook “Change Is Gonna Come”

Mohammed Zaatari| The Daily Star

Sidon residents Sunday toured the trash-laden surroundings of the city’s waste-sorting plant, calling on the Sidon Municipality to take action against repeated fires and sea-side dumping at the site.

660470_img650x420_img650x420_crop 660469_img650x420_img650x420_crop 660468_img650x420_img650x420_crop

Jullie gaan het zien in April-mei komend jaar!

Inschrijf/Boekingsformulier voor de Themareis 40 jaar UNIFIL in Zuid Libanon(23 maart1978-Heden)Met Stichting Weerzien met Libanon van 26 april t/m 6 mei 2018 (11dagen10 nachten) NIEUW!! inclusief één nacht Beirut.

 

Lebanon, I remember every day and every moment,

And I am proud to have served you

لبنان، اذكر كل يوم وكل دقيقة، وانا فخور جدا بخدمتك

Deel dit bericht