Stichting Weerzien met Libanon steunt eerste vrouwenvoetbalelftal van Zuid-Libanon

 

Enige tijd geleden werd WML geattendeerd op het bestaan van de eerste vrouwelijke voetbalclub in Zuid-Libanon. Na het inwinnen van informatie van diverse kanten, hebben wij besloten om deze sympathieke club te gaan ondersteunen op materieel en immaterieel gebied. Weerzien Met Libanon heeft zich eerder ingezet voor het door Nederlanders opgerichte weeshuis Tibnin en het Hiram Hospitaal in Tyre. De ondersteuning van de Terdeba Stars is een mooi vervolg daarop.

 

Tijdens onze komende terugkeerreis van 25 april t/m 5 mei zullen wij deze samenwerking en ondersteuning bekrachtigen door een kijkje te gaan nemen bij de sympathieke dames van Terdeba Stars.

Het idee is geboren om ook de ‘kleine’ dames uit ‘ons’ weeshuis in Tibnin een voetbal clinic aan te bieden bij onze ‘Stars’.

Dat sport verbroedert is duidelijk en dat weten wij Dutchbatt-Dutchcoy Veteranen maar al te goed, wie herinnert zich niet de wedstrijden tussen ons en Irishbatt, Fijibatt en de LAF. Ik denk wel eens dat daar de kiem van de innige vriendschap werd gelegd tussen ons Oranje Legioen en The Green Army. Maar het kon er ook hard aan toe gaan, zoals wijlen Rinus Michels het eens verwoorde: ‘Voetbal is Oorlog’.  Hoe toepasselijk in de situatie van toen. Tijdens de derde helft van deze wedstrijden in Libanon was het goed toeven met onze kameraden en het kwam voor dat je elkaar als ‘Brothers in Arms’ later weer tegenkwam tijdens een inzet ‘In The Service of Peace’.

 

Sport emancipeert  

Waar wij in Nederland het EK-vrouwenvoetbal al hebben gewonnen en het de normaalste zaak van de wereld is, is vrouwenvoetbal in Libanon nog niet zo gewoon. Precies een jaar geleden werd Terdeba Stars als eerste damesvoetbalclub van het zuiden van Libanon opgericht. Het is een volledig onafhankelijke vrouwenvoetbalclub zonder politieke kleur of religieuze verplichtingen. Iedereen is welkom. Van voetbal houdt bijna iedereen, daarbij zijn de vrouwen uit Libanon geen uitzondering. Maar tot vorig jaar was het spelen ervan alleen toebedeelt aan de vrouwen in Beiroet en omstreken. Nu is het spelen van voetbal veel tastbaarder en doen de Terdeba Stars al mee aan de competitie. Er zitten meisjes en vrouwen van alle leeftijden bij en uit wel 18 verschillende dorpen.

 

Door de omstandigheden in het zuiden, ging de opstart een beetje moeizaam, maar uiteindelijk had niemand uit de omgeving bezwaar. Dus kon de club gewoon starten. De club doorbreekt barrières en beperkingen en opent deuren voor jonge meiden en vrouwen om hun sport te beoefenen. En behalve dat, is de club ook belangrijk om de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen te laten zien. Met onze eigen vele ervaringen in het zuiden van Libanon, zijn we blij om deze mooie ontwikkeling te ondersteunen. Op deze manier kunnen we met materiële en immateriële manieren helpen en kunnen we zelf misschien nog een potje met ze voetballen als we er zijn. Want, wie houdt er nou niet van een beetje voetballen?

 

Lebanon, Been There, Went Back

 

 

Deel dit bericht