WAAROM? VOOR DE 4e KEER MEE OP REIS!

De gebroeders Tobä gaan dit jaar al voor de vierde keer met ons mee op terugkeerreis naar Libanon.

Dat de reizen indrukwekkend zijn is met zekere logica te verklaren, maar wat André en René drijft om toch keer op keer weer mee te gaan, is bijzonder.

De binding met Libanon blijft. “Ik wil weer gaan kijken hoe het er op dit moment voor staat in “ons” gebied” zegt André. René vult aan “Voor mij is het de dankbaarheid van de lokale bevolking voelen en als het nodig is ben ik er om er voor André te zijn.” Door elke keer een nieuwe samenstelling van deelnemers krijgt de puzzel van wat er allemaal gebeurd is van ‘79 tot ‘85 in het zuiden van Libanon steeds meer invulling met verschillende perspectieven en verhalen en herinneringen. Zo krijgt het plaatje meer kleur. “De reacties van de veteranen tijdens hun bezoek aan met name het gebied en hun posten is voor mij de reden om mee te blijven gaan.”

De dodenherdenking bij het UNIFIL Monument is natuurlijk een vast onderdeel van de reis. Met z’n alle in het gareel, een moment stilte voor de jongens die niet meer onder ons zijn. Dit is voor de broers een moment waar ze weer naar uitkijken.

Bovenal wordt er tijdens zo een reis weer veel terug gevonden. Contact met lokale bevolking, oude kennissen, verloren herinneringen.  André noemt het kameraadschap met de meereizende veteranen en partners. Dat is iets wat naar huis kan worden meegenomen. En dat niet alleen, ook de realisatie hoe goed wij het hebben in Nederland, ondanks dat er altijd wel wat te mopperen valt, is iets wat de broers mee terug nemen naar het thuisfront.

We gaan er dit jaar weer wat moois van maken. Naast de geliefde vaste onderdelen van de reizen, zoals bijvoorbeeld het bezoek aan HQ in Naqoura, zullen ook dit jaar weer nieuwe kanten van Libanon en ons voormalige inzetgebied worden getoond.

We zijn blij jullie weer mee te hebben André en René!

Lees elders op deze website het reisverslag van de broers van 2017.

Wil je ook mee? Er zijn nog enkele plekken, geef je snel op VOL = VOL : https://forms.gle/sAhamLKHXWwXUabN8

chris@weerzienmetlibanon.nl

Deel dit bericht