Warme contacten na terugkeerreis van 2012

Warme contacten na terugkeerreis van 2012

Ook nu blijkt dat WML een functie vervuld in het onderhouden en tot stand brengen van contact tussen de Libanese bewoners van ons voormalige inzetgebied en de Nederlandse UNIFIL of UNTSO-militairen die er dienden.

Aad en Wil keerden in 2012 met WML terug naar het gebied waar Aad actief was als UNTSO/OGL-waarnemer en deel uitmaakte van team Zulu op OP-HIN een observatiepost aan de “Blue Line” https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Line_(Lebanon)

Aad was de eerste UNTSO/OGL-deelnemer aan een terugkeerreis en dat was uitermate interessant voor de groep en voor Aad en Wil. Er vond een uitwisseling aan ervaringen plaats over, enerzijds de UNIFIL Missie en anderzijds de UNTSO/OGL Missie beide onder de vlag van de VN.

Op een van de laatste dagen van de reis bezochten we de “Blue Line” en Aad’s Post OP-HIN iets voorbij Marwahin en op 50 meter van de officieuze Libanees Israëlische (Palestijnse) grens.

We verlieten allen de bus en Aad gaf een enthousiaste uitleg over zijn werkzaamheden van toentertijd. Al na een 7-tal minuten verscheen er een UNTSO/OGL-voertuig de waarnemers verzochten ons vriendelijk doch beslist te vertrekken daar het Israëlische leger het te druk vond worden. Iets wat bij een latere terugkeerreis nog een keer gebeurde.

Enigszins teleurgesteld zag ik Aad en Wil de bus weer inschuiven, de teleurstelling maakte na 20 minuten echter plaats voor blijdschap toen we in Naqoura op Mingy of Mingue Street tegenover HQ UNIFIL het Restaurant ‘Ma Parole’ van Ali bezochten, om wat te drinken en souvenirs te kopen iets wat we elke reis inplanden.

Wat bleek was dat het restaurant van Ali gedurende de tijd van Aad’s uitzending zijn favoriete restaurant was geweest en Aad en Wil hier vrijwel ieder weekend vanuit hun standplaats in Israël naar toe reden om te dineren.

Emotioneel was dan ook het weerzien met Ali en zijn vrouw, en het duurde niet lang voordat de hele familie van Ali opgetrommeld was om de vrienden van weleer in hun armen te sluiten.

PENTAX DIGITAL CAMERA
PENTAX DIGITAL CAMERA
PENTAX DIGITAL CAMERA
PENTAX DIGITAL CAMERA

Aad en wil verzochten mij om tijdens mijn laatste verblijf in Libanon een boodschap aan Ali en zijn Familie over te brengen, toen ik het bericht van Aad en Wil ontving was ik al 2 dagen in Naqoura geweest dus heb ik Noble gevraagd om dit te doen.

Zie hier het relaas en de foto’s.

Bericht van Aad en Wil:

Dear Ali and family,

We are sure you know the bearer of this message, Chris van Laarhoven. In 2012 we were with a group, guided by Chris, in your restaurant in Mingue Street in Naqoura.

It was an emotional encounter with you and your Family after 13 years. It was great to see how your kids had grown, but it was sad to see the decay of Mingue Street.

We hope you and your family are happy in your new restaurant in the UNIFIL HQ. We wish you a lot of success with the restaurant and hope to see you again someday.

Remember us to your wife and your brother, hugs from us,

Wil and Aad

Bericht van Noble:

Good Afternoon Mr. Chris

Here it is handed over to him with the pictures … he is going to put them in his album … and he is so happy to see them, he asked me if they are doing well…

Thanks & Warm Regards

ali-van-rest-ma-parole-mingy-street-1

Lebanon I remember every day and every moment,

And I am proud to have served you

 

Tot morgen,

Chris Laarhoven

Deel dit bericht